Devetnica Mariji Koja Razvezuje Čvorove

61  Descargar (0)

Texto completo

(1)

MARIJA KOJA RAZVEZUJE ČVOROVE

OBJAŠNJENJE SLIKE

„Marija koja razvezuje čvorove“ je oslikana od Johana Melchiora Schmittnera. Slika je posvećena (blagoslovljena) u crkvi Sain Peter am Perlack u Ausburgu u Njemačkoj 1700. god. Slikar se nadahnuo (inspirirao) na Sv. Ireneju,biskupu Liona, mučeniku iz 208. god. koji je bio rasvijetljen riječima Sv. Pavla: (usporedba između Adama i Krista, i između Eve i Marije).

„Eva, svojom neposlušnošću je svezala čvor nesreće za čovječanstvo; nasuprot njoj, Marija je svojom poslušnošću taj čvor razvezala“.

Razmišljajući o Presvetoj Djevici Mariji,sjetimo se što piše Sv.Ivan u Otkrivenju, pogl.12.: “Veliki se znak pojavi na nebu: Žena obučena u Sunce,mjesec joj pod nogama, a na glavi 12 zvijezda“. Da, Djevica Marija nam dolazi u pomoć. Zar Ona nije naša majka i Kraljica Milosrđa? Na nebu Ona bez prestanka zagovara za nas i svojom majčinskom ljubavlju brine za svoju djecu koja su u opasnosti, paralizirani čvorovima demonskih utjecaja (moći). „Majko Bezgrešna, Odvjetnice, Pomoćnice u trenucima žalosti, Majko Božja, koju nam je On sam dao za Majku, evo „Marije koja razvezuje čvorove““. Ona ima smilovanja za nas, Ona se žuri nama pomoći, Ona za nas moli svog sina, punog ljubavi. Može li Isus prezreti molbe svoje Majke? Da li je moguće da ih Gospodin ne usliša? Gledajmo ovu Kraljicu! Ona gazi glavu zmiji, simbolu snaga zla, jer Marija nije samo Kraljica neba i svetih. Ona gazi pakao i demone! Zato se kaže da je „Strašna kao vojska

(2)

Marija je pobjednica

„Marija koja razvezuje čvorove“ podjeljuje pobjedu svima koji je zazivaju u pomoć: „Moja djeco, kad vas đavao napadne, utecite se Meni, ne gubite hrabrost. Ja vas branim i još ću vam pribaviti pobjedu“. Gledajući sliku „Marije koja razvezuje čvorove„ opažamo anđele koji su okružili Presvetu Djevicu. Ova svijetla bića pomažu svojoj Kraljici. Nju slušaju i Njoj služe. Oni su pored nas prisutni, jer su od Djevice dobili poslanje (zadatak) da nas čuvaju od zla, nas koji smo slabi, ljudske stvorove. Oni nas prate u našem duhovnom životu da nam pomognu na putu svetosti. Oni ujedinjuju naše molitve sa svojima da bi se uzdigle u nebo poput mirisa tamjana.

Jedan anđeo (s Marijine lijeve strane) drži traku-put našeg života, koja je prepuna čvorova (čvorovi predstavljaju područja našeg života: osjećajno, obiteljsko, profesionalno, društveno). Ovaj dobri anđeo gleda svoju Kraljicu, pokazuje joj traku govoreći: „Pouzdajemo se u tebe, naša Majko, možeš nam pomoći, razriješi čvorove ovog života“. Marija uzima u svoje samilosne ruke i razvezuje jedan po jedan čvor. I sto se događa? Ova traka (ovaj put) se oblikuje u novi put, oslobođen od svih čvorova, koji su ga sapinjali (vezali). Drugi anđeo (s Marijine desne strane) se približava, uzima traku našeg života, gleda nas i kaže: „Gledajte što je učinila! Gledajte što Marija može učiniti svojim zagovorom (posredovanjem)! Pouzdajte se u Nju! Predajte Njoj svoje poteškoće i svoje strahove!“

U dnu slike koja je tamna, vidimo kako jedan anđeo vodi čovjeka do jedne crkve koja je na vrhu planine. To je arkanđeo Rafael koji prati Tobiju da se susretne sa Sarom koju je Bog oslobodio da bude Tobijina buduća supruga. (oni koji nisu, neka pročitaju proroka Tobiju!)

U V O D

Spasitelj nam je dat preko Marije i preko Nje svi čvorovi našeg života mogu biti razriješeni.A tko nema čvorova u svome životu?

Ali što su to čvorovi ?

To su problemi koje mi nosimo, a često traju godinama i za koje ne vidimo rješenja : čvorovi obiteljskih svađa, nerazumijevanja između roditelja i djece, nedostatak poštivanja, nasilje, čvorovi zlopamćenja između supružnika, pomanjkanje mira i radosti u krugu obitelji, čvorovi tjeskobe, čvorovi beznađa supružnika koji se rastavljaju, čvorovi koji su nastali zbog žalosti nad sinom/kćerkom koji se drogira, koji je bolestan, koji je otišao od kuće, koji se udaljio od Boga, razuzdanost i razvrat u obitelji, čvorovi alkoholizma, čvorovi naših mana i mana onih koje volimo, čvorovi naših rana koje su nam drugi nanijeli, čvorovi srdžbe koja nas bolno muči, osjećaj krivnje, pobačaj koji je učinjen, bolesti koje se ne liječe, depresije, naši strahovi, nezaposlenost, samoća, nepovjerenje, ponos ( oholost ). . . Svi ovi čvorovi u našem životu su posljedice grijeha.

Ah, čvorovi našeg života! Kako guše našu dušu, otimaju nam radost iz srca i čak volju da nastavimo živjeti. Ovi čvorovi koji nas udaljavaju od Boga, koji nam vežu ruke, noge, čitavo naše biće i našu vjeru, koji nam smetaju da se bacimo u njegove ruke kao djeca i da mu se zahvaljujemo.

Djevica Marija želi da sve to prestane. Dolazi nam u susret da bi joj donijeli sve ove čvorove. Ona će ih razvezati jedan za drugim. U ovom novom tisućljeću koje će biti Marijansko jer ga je posvetio Ivan Pavao II Svetoj Bogorodici, više nego ikada je spremna pomoći svima koji se utječu njenom milosrđu.

(3)

DEVETNICA „ MARIJI KOJA RAZVEZUJE ČVOROVE „

Kako moliti (dopunjeno s tekstom molitvi):

1. Prekrižiti se: U Ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Amen!

2. Izmoliti čin pokajanja

Moj Bože, kajem se od sveg srca što uvrijedih Tebe. . .(ili drugo kajanje koje znate!)

3. Zaziv Sv. Filomeni (oni koji to mole):

O sveta Filomeno, djevice i mučenice, moli za mene, da po tvom moćnom zagovoru mogu obdržavati čistoću duha i srca koja vodi k savršenoj ljubavi prema Bogu. Amen!

4. Molitva Sv.Mihaelu arkanđelu:

Sveti Mihaele, arkanđele, brani nas u boju; budi nam obrana protiv zloće i zasjeda đavolskih! Neka mu Bog zapovjedi, ponizno molimo,

a i ti, vojvodo vojske nebeske, Sotonu i druge pakosne duhove

koji svijetom obilaze na propast duša božanskom jakošću u pakao protjeraj!

5. Zaziv Duhu Svetom ( O dođi stvorče Duše Svet):

O dođi, Stvorče, Duše Svet, pohodi duše vjernika, poteci višnjom milosti, u grudi štono stvori ih. Ti nazivaš se Tješitelj, blagodat Boga Svevišnjeg, studenac živi, ljubav, plam i pomazanje duhovno! Darova sedam razdaješ, Ti, prste desne Očeve, od vječnog Oca obećan, Ti puniš usta besjedom! Zapali svjetlo u srcu, zadahni dušu ljubavlju,

u nemoćima tjelesnim

potkrepljuj nas bez prestanka! Dušmana od nas otjeraj i postojani mir nam daj, ispred nas idi, vodi nas, da svakog zla se klonimo! Daj Oca da upoznamo, i Krista, Sina njegova, i u Te Duha njihova, da vjerujemo sveudilj! Sva slava Ocu vječnomu, i uskrslome Sinu mu, sa Tješiteljem presvetim nek bude sada i uvijeke. Amen. - Pošalji Duha svojega i postat će. (Aleluja)

- I obnovit ćeš lice zemlje. (Aleluja)

Pomolimo se. Bože, koji si Svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u tom istom Duhu što je pravo mislimo i njegovoj se utjehi vazda radujemo. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

(4)

6. Vjerovanje – apostolsko

Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje.

I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega,

koji je začet po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice, mučen pod Poncijem Pilatom, raspet, umro i pokopan; sašao nad pakao;

treći dan uskrsnuo od mrtvih; uzašao na nebesa,

sjedi o desnu Boga Oca svemogućega; odonud će doći suditi žive i mrtve. Vjerujem u Duha Svetoga,

svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha,

uskrsnuće tijela, i život vječni. -Amen.

7. Izmoliti prve 3 desetice krunice

(U Zdravo Mariji iza „…utrobe tvoj Isus“, nije potrebno posebno govoriti nakanu, ali može, ako se želi)!

8. Pročitati razmišljanje (meditaciju) za TAJ DAN devetnice – vidi za svaki dan!

9. Zatim izmoliti zadnje 2 desetice krunice

(U Zdravo Mariji iza „…utrobe tvoj Isus“, nije potrebno posebno govoriti nakanu, ali može, ako se želi)!

10. Molitva „ Mariji koja razvezuje čvorove“:

MOLITVA „ MARIJI KOJA RAZVEZUJE ČVOROVE „

Djevice Marijo, Majko lijepe ljubavi, Majko koja nisi nikad ostavila nijedno dijete koje traži pomoć, Majko čije ruke rade bez prestanka za tvoju voljenu djecu, jer su ispunjene božanskom Ljubavi i beskrajnim Milosrđem koje se izljeva iz tvog srca, okreni svoj pogled prepun sućuti prema meni.

Vidi čvorove koji guše moj život.Ti poznaješ moju nevolju i žalost. Ti znaš koliko me ovi čvorovi paraliziraju.

Marijo, Majko kojoj je Bog povjerio dužnost da razveže čvorove života svoje djece, ja polažem svoj život u tvoje ruke. Nitko, čak ni Zli, ne može oduzeti tvoju milosrdnu pomoć. U tvojim rukama ne postoji nijedan „ čvor“ koji ti ne bi mogla razvezati.

Majko, sva moćna, po tvojoj milosti i moći tvoga zagovora kod tvoga sina Isusa, mog Otkupitelja, primi danas ovaj „ čvor“ . . . ( imenuj ga ,ako je moguće ). Na slavu Božju, molim te da ga razvežeš zauvijek.

(5)

11. Litanije – BIBLIJSKE GOSPINE LITANIJE:

Moljenje litanija može se započeti Psalmom 95, kao i evanđeoskim hvalospjevom (Lk 1,68-79; Lk 1,46-55; Lk 2,29-32)

BIBLIJSKE GOSPINE LITANIJE Gospodine, smiluj se,

Kriste, smiluj se, Gospodine, smiluj se, Kriste, čuj nas, Kriste, usliši nas.

Oče nebeski Bože, smiluj nam se! Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se! Duše Sveti, Bože, smiluj nam se! Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se! Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas Nova Evo, Majko živih, Rode Abrahamov, Baštinice obećanja, Izdanče Jišajev, Kćeri Sionska, Zemljo djevičanska, Ljestve Jakovljeve, Grme gorući, Svetohranište Svevišnjega, Škrinjo zavjetna, Prijestolje mudrosti, Grade Božji, Vrata istočna, Izvore vode žive, Zoro spasenja, Veselje izraelsko, Slavo jeruzalemska, Diko puka našega, Djevice nazaretska, Djevice milosti puna,

Djevice Duhom Svetim osjenjena, Djevice i Majko,

Službenice Gospodnja, Službenice riječi,

Službenice ponizna i siromašna, Zaručnice Josipova,

Blagoslovljena među ženama, Majko Isusa – Emanuela, Majko Sina Davidova, Majko Gospodinova,

(6)

Majko providnosti u Kani, Majko jaka na Kalvariji,

Majko molitve u dvorani posljednje večere, Ženo novoga Saveza,

Ženo Suncem odjevena, Ženo zvijezdama okrunjena, Kraljice s desne Kraljeve,

Blažena jer si povjerovala, mi te hvalimo!

Blažena jer si riječ očuvala, mi te blagoslivljamo! Blažena jer si volju Očevu vršila, mi te slavimo! Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, - oprosti nam, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, - usliši nas, Gospodine! Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, - smiluj nam se!

Oče naš. . .

- Moli za nas, sveta Bogorodice.

- Da dostojni postanemo obećanja Kristovih. Pomolimo se.

Oče,ti iz naraštaja u naraštaj objavljuješ svoju ljubav prema čovjeku. Zahvaljujem ti što si nam, u punini vremena, po Blaženoj Djevici Mariji, darovao svoga Sina i našega Spasitelja; udijeli nam Duha istine da u povijesnim zbivanjima otkrijemo znakove nade i mira, da postignemo u životnim događanjima klice slobode i milosti. Po Kristu, Gospodinu našem.

Amen.

12. Molitva Sv. Gertrude za duše u čistilištu: Isusovo obećanje sv. Gertrudi :

ISUS je obećao sv. Gertrudi da će svaki puta kad se izmoli ova molitva, pa i ako se moli više puta dnevno, osloboditi 1000 duša iz Čistilišta:

VJEČNI OČE, PRIKAZUJEM TI PREDRAGOCJENU KRV TVOGA BOŽANSKOG SINA ISUSA KRISTA SJEDINJENU SA SVIM SVETIM MISAMA SLAVLJENIMA DANAS SVIJETA, ZA SVE DUŠE U ČISTILIŠTU, ZA SVE GREŠNIKE DILJEM SVIJETA, ZA GREŠNIKE U ČITAVOJ CRKVI I ZA ONE U NAŠIM OBITELJIMA. AMEN!

(7)

M E D I T A C I J E (R A Z M I Š L J A N J A)

PRVI DAN

Ljubljena Majko, Presveta Marijo, koja razvezuješ čvorove što guše tvoju djecu, pruži svoje milosrdne ruke prema meni. Danas ti predajem ovaj „čvor“ . . . ( imenuj ga, ako je moguće ) i sve negativne posljedice koje je prouzrokovao u mom životu. Dajem Ti ovaj čvor koji me muči, koji me unesrećuje i smeta da se sjedinim sa tobom i tvojim Sinom Isusom, mojim Spasiteljem.

Utječem se tebi „Marijo koja razvezuješ čvorove„, jer imam pouzdanje u tebe i znam da nećeš nikada prezreti grešnika koji te moli za pomoć. Vjerujem da ti možeš razvezati ovaj čvor, jer ti je Isus dao svu moć. Pouzdajem se u tebe da ćeš razvezati ovaj čvor, jer ti si moja Majka. Znam da ćeš to učiniti, jer me voliš istom ljubavlju kao i Bog.

Hvala ti moja ljubljena Majko!

„Marijo koja razvezuješ čvorove“ moli za mene.

TKO TRAŽI MILOST, NAĆI ĆE JE U MARIJINIM RUKAMA

DRUGI DAN

Marijo,ljubljena Majko, izvore svih milosti, moje se srce okreće prema tebi. Priznajem da sam grešnik/ca i da mi treba tvoja pomoć. Zbog svoje sebičnosti, srdžbe, nedostatka velikodušnosti i poniznosti, često sam zanemario/la milosti koje sam dobio/la od tebe. Okrećem se danas prema tebi „Marijo koja razvezuješ čvorove„ da ti za mene izmoliš od svoga Sina Isusa čistoću srca, poniznost i pouzdanje. Živjet ću svaki dan prakticirajući ove vrline. Dat ću ti ih kao dokaz moje ljubavi prema tebi.Stavljam u tvoje ruke ovaj „čvor“. . . (imenuj ga, ako je moguće) koji mi smeta da se slava Božja očituje u meni.

„Marijo koja razvezuješ čvorove“ moli za mene.

S MARIJOM PRIKAŽI BOGU SVAKI TRENUTAK DANA

TREĆI DAN

Marijo,posrednice svih milosti, Kraljice neba, čije ruke primaju i dijele sva blaga Kralja, okreni svoje milosrdne oči prema meni. Polažem u tvoje svete ruke ovaj „čvor“ mog života. . . svaku mržnju, svako zlopamćenje koje joj je uzrok.

Bože Oče, molim oproštenje za sve svoje grijehe. Pomozi mi da sada oprostim svim osobama koje su mi svjesno ili nesvjesno izazvale ovaj „čvor“.

Ispred tebe, ljubljena Majko, i u ime Tvog Sina Isusa, mog Spasitelja, koji je bio toliko vrijeđan i koji je znao oprostiti, ja opraštam sada svim osobama. . . i ja sebi opraštam također, zauvijek.

Hvala ti „Marijo koja razvezuješ čvorove“ što razvezuješ u mom srcu „čvor“ mržnje (srdžbe) i „čvor“ koji ti sada prikazujem. Amen.

„ Marijo koja razvezuješ čvorove“ moli za mene.

(8)

ČETVRTI DAN

Predraga Majko, koja primaš sve koji te traže,s miluj mi se.

Polažem u tvoje ruke ovaj „ čvor“ . . . . smeta mi da budem u miru, paralizira moju dušu, smeta mi da idem do mog Gospodina i da stavim svoj život u Njegovu službu..

Razriješi ovaj „čvor„ moga života, moja Majko. Moli od Isusa ozdravljenje moje paralizirane vjere, koju prepreke na putu ruše. Hodaj sa mnom, predraga majko, da postanem svjestan/na da su ove prepreke ustvari prijatelji, da prestanem mrmljati, da se naučim zahvaljivati u svakom trenutku i radovati se, povjeravajući sve tvojoj moći.

„ Marijo, koja razvezuješ čvorove“, moli za mene.

MARIJA JE SUNCE OD KOJEG ČITAV SVIJET PRIMA TOPLINU!

PETI DAN

„ Majko koja razvezuješ „čvorove“ , velikodušna i puna sućuti, okrećem se prema tebi da bi ti još jedanput predao/la ovaj „čvor“. . . . Molim te udijeli mi Božju mudrost, da bi u svijetlu Duha Svetog razriješila sve ove teškoće.

Nikad te nitko nije vidio u ljutnji; naprotiv tvoje su riječi uvijek bile pune blagosti.

Oslobodi me tuge, ljutnje i mržnje, što je taj čvor u meni stvorio. Predraga Majko, daj mi svoju blagost i mudrost da o svemu naučim razmišljati u tišini mog srca.

Kao što si učinila na Duhove, posreduj kod Isusa, za mene, da u svom životu primim novi izljev Duha Svetog. Duše Božji, siđi na mene!

„ Marijo, koja razvezuješ čvorove“, moli za mene. MARIJA JE BOGATA BOŽJOM SNAGOM (moći)

ŠESTI DAN

Kraljice Milosrđa, predajem ti ovaj „čvor“ mog života . . . i molim te da mi daš srce koje zna biti strpljivo dok ne razriješiš ovaj „čvor“.

Nauči me slušati Božju Riječ, ispovijedati se, pričešćivati se, napokon ostani sa mnom. Pripremo moje srce da sa anđelima slavim milost koju ćeš mi udijeliti.

„ Marijo, koja razvezuješ čvorove“ moli za mene.

SVA SI LIJEPA, MARIJO, I NIKAKVA GRIJEHA NEMA U TEBI !

SEDMI DAN

Prečista Majko, okrećem se danas prema tebi: molim te razriješi ovaj „ čvor“ u mom životu. . . i oslobodi me utjecaja Zloga. Bog ti je povjerio veliku vlast nad svim demonima. Ja se danas odričem demona i svih veza koje sam imao/la s njima. Izjavljujem da je Isus moj jedini Spasitelj, moj jedini Gospodin.

„Marijo, koja razvezuješ čvorove“ zgazi glavu Zlome. Uništi zamke koje su proizvele ove čvorove u mome životu. Hvala, ljubljena Majko.

(9)

OSMI DAN

Marijo, Majko Božja, Presveta Djevice, bogata milosrđem, smiluj se svome djetetu i razveži ovaj „čvor“ . . . . u mome životu.

Posjeti me, kao što si posjetila Elizabetu. Donesi mi Isusa, koji će mi donijeti Duha Svetoga. Pouči me prakticirati (živjeti) vrline: hrabrosti, poniznosti, vjere i kao Elizabeta da primim Duha Svetoga.

Želim da budeš moja Majka, moja Kraljica i moja prijateljica.

Dajem ti svoje srce i sve što mi pripada: moju kuću, moju obitelj, moja vanjska i unutarnja dobra. Pripadam Ti zauvijek. Stavi u mene svoje srce da bih mogao/la činiti sve što mi Isus kaže da činim.

„ Marijo, koja razvezuješ čvorove“, moli za mene.

IDIMO DAKLE, PUNI POUZDANJA, PRIJESTOLJU MILOSTI !

DEVETI DAN

Presveta Majko, naša Odvjetnice, ti koja razvezuješ „čvorove“ došla sam ti se danas zahvaliti što si htjela razvezati taj „čvor“ . . . . u mom životu. Ti poznaješ žalost koja mi je nanesena. Hvala ti moja Majko, što si u svome milosrđu posušila suze mojih očiju. Hvala što si me primila u svoje ruke i dopustila da primim još jednu milost od Boga.

„Marijo koja razvezuješ čvorove“, ljubljena moja Majko, ja ti zahvaljujem što si razvezala čvorove u mom životu. Zaogrni me svojim plaštem ljubavi, čuvaj me pod svojom zaštitom, ispuni me svojim mirom.

Figure

Actualización...

Referencias

Related subjects :